MASAŽA ZATILJA

  • MASAŽA ZATILJA / NAMEŠČANJE PRVEGA VRATNEGA VRETENCA – ATLASA

POSTAVITEV PRVEGA VRATNEGA VRETENCA  V NARAVNI ANATOMSKI POLOŽAJ

GLAVO POSTAVITI NA SVOJE MESTO

KAJ JE PRVO VRATNO VRETENCE ?

Lobanja leži na atlasu, ki lahko rotira v levo ali desno stran ter omogoča glavi gibanje navzdol in navzgor. Seveda pa so v tilniku tudi močne mišice, ki so dodatna opora naši lobanji.

Atlas ima v sredini veliko odprtino, skozi katero teče po hrbtenici navzdol hrbtenjača, živci in žile (krvne in limfne).

Če pa atlas ne leži pravilno v svojem položaju, se odprtini na atlasu in na naslednjem vretencu nekoliko prekrijejo.

Torej vretenci pritiskata na hrbtenjačo, žile in živce, kar moti prosti pretok le-teh. Ne anatomska lega atlasa pa spravlja tudi glavo v nepravilni položaj, zato je ta rahlo nagnjena na eno stran.

Telo to težavo kompenzira s spremenjeno ukrivljenostjo hrbtenice (levo/desno, naprej/nazaj). In sicer s pomočjo mišic.

Sčasoma ta stalna deviacija prične povzročati težave, predvsem na sami hrbtenici, pa tudi na nogah, rokah.

Pojavljajo se bolečine v vratu, ledvenem delu hrbtenice, kolkih, kolenih, gležnjih, pa tudi v ramah in komolcih.

Vplivi so lahko raznovrstni, od težav v prebavnem traktu, do srčne aritmije, ali pa nepravilnega delovanja kakega drugega sistema.

Z namestitvijo atlasa se sproži proces samoozdravitve, večina pacientov spremembe občuti takoj po posegu – skozi telo se prične pretakati sveža energija – telo nekako ponovno globoko zadiha.

Uravnoteženje telesa se ponavadi zgodi v roku tridesetih dni, saj skelet in mišičevje, ki ga obdaja, potrebujeta precej časa, da zopet najdeta svoj naravni položaj.

Naloga atlasa oziroma prvega vratnega vretenca  je držati glavo v čvrstem stiku z aksisom, oziroma glavo s telesom. Prvo vratno vretence , ki spaja glavo s telesom, imenujemo spojilec.

 »Škrtanje v vratu pri obračanju glave je razlog zamaknjenosti prvega vratnega vretenca in posledično je tanjši hrustanec na prvem vratnem vretencu in aksisu.« Po postavitvi na anatomski položaj  prvega vratnega vretenca škripanje sčasoma preneha, hrustanec se začne prvič pravilno obnavljati.

»Pri obračanju glave se prvo vratno vretence obrača skupaj z lobanjo okoli izrastline na aksisu. Na tem mestu je prvo vratno vretence  v stiku z drugim vretencem, površina stika je majhna.«

Spoj prvega vratnega vretenca in aksisa je narejen preko ligamentov in kratkih mišic, ki omogočajo obračanje glave.

»Med lobanjo, prvim vratnim vretencem in aksisom ne obstajajo diski, zato se kontakt vrši preko hrustanca.« Diski obstajajo med vsemi ostalimi vretenci. Njihova naloga je povezovati vretenca. Majhna medsebojna premikanja vretenc so mogoča zaradi elastičnosti diskov. Na ta način se hrbtenica pri gibanju telesa zvija in obrača.

Zaradi vzravnane drže imajo diski dodatno nalogo, nositi telo in blažiti pritisk na vretenca. Spoj lobanje, prvega vratnega vretenca in aksisa je najbolj obremenjen, saj se v eni uri premakne cca 600 krat.

Kako stoji glava – naprej ali nazaj? Pri večini glava v odnosu na telo stoji naprej, ker je prvo vratno vretence  zamaknjeno nazaj. Pogled s strani – uho in kolk stojita naprej, rama in peta pa nazaj. Koliko  cm je ena rama nižja od druge? Večina ima ramo nižjo za cca 2 cm, kar pomeni, da je ena npr. desna stran prvega vratnega vretenca nižja od leve za 2 mm. Premaknjena  je naprej in nazaj. Če je prvo vratno vretence zasukano, potem je večja zasukanost tudi rame. Pri večini je desna stran prvega vratnega vretenca nazaj, zato desna rama stoji naprej, desna medenica pa nazaj

»Prvo vratno vretence  je lahko nagnjeno ( levo oziroma desno ), zasukan ( levo oziroma desno ) in zamaknjeno ( naprej oziroma nazaj ) in zamaknjeno ( levo oziroma desno ) » . Veliko ljudi ga ima nagnjenega vstran, kar običajno nastane pri udarcu v telo ali v glavo s strani.

»Peta zamaknjenost prvega vratnega vretenca je lahko posledica težkega poroda s pripomočkom prijemalke za glavico oz. vakum.«

 »Telo se krivi od glave navzdol in ne obratno. Krivi se, da bi bila glava pokončno.

»Skozi prvo vratno vretence  in  poleg njega potekajo krvne poti proti možganom. Zaradi pritisnjenosti, njegovega zamika in širine so le-te otežkočene

»Mali možgani so zdravnik v našem telesu.«

PLEŠAVOST

Zaradi zamaknjenosti prvega vratnega vretenca imajo moški bolj sklonjeno glavo kot ženske. Lasišče ni dovolj prekrvavljeno, kri pa ne prinaša dovolj hranilnih snovi za rast las.

»Težave so poleg zdravstvenih lahko tudi estetske in psihične:

·         zdravstvene: oslabljen vid in sluh, vnetje sinusov in ušes, krvavitve iz nosa in dlesni, otežkočeno dihanje, slaba cirkulacija, kila, alergije, vnetni procesi, bolečine in slabost mišic, diskus hernija, mravljinčenje v rokah in nogah, pretirano oz. zmanjšano potrenje, otekanje sklepov, glavoboli, omejeni gibi, ploska noga, mozolji, obstipacije …

·         estetske: grbavost, debelost, plešavost, celulit, škilavost …

·         psihične: depresija, zmanjšana koncentracija, utrujenost, jecljanje,…«

»Mišice in notranji organi so pritrjeni na skelet. Mehka tkiva niso na svojih mestih, ker tudi kosti niso na svojih mestih. Težave z zdravjem nastajajo tudi zaradi tega, ker notranji organi pritiskajo drug na drugega.«

» Prvo vratno vretence  je lahko nagnjeno ( levo oziroma desno ), zasukano ( levo oziroma desno ) in zamaknjeno  ( naprej oziroma nazaj ) in četrta možnost je zamaknjenost vstran( levo oziroma desno ). »

»Ravna stopala (ima jih manjše število ljudi), prvo vratno vretence  je zamaknjeno naprej, po namestitvi na stopalih nastanejo pravilni loki, pri otrocih traja nekaj mesecev, pri odraslih lahko nekaj let..«

OKOSTJE  –  HRBTENICA

Celoto okostje sestavlja lobanja, hrbtenica, medenica in repni del hrbtenice (trtica). »Lobanja je lokomotiva, ostali deli so vagoni različnih velikosti in z različnimi nalogami. Če lokomotiva iztiri, za sabo potegne vse vagone, repni del iztiri zadnji. »Nepravilna oblika repnega dela povzroča v organizmu pa povzroča hemeroide.

»«Diski čez dan tekočino počasi izgubljajo, ponoči se polnijo.««

» Ko spimo, potekajo procesi samozdravljenja in regeneracije. Za lažji potek procesov mora biti telo v mirovanju. Zato je bistveno, da imamo kakovostno spanje . »

» Postavitev prvega vratnega vretenca na naravni anatomski položaj  ni postopek zdravljena in – ker ne zdravimo, ne moremo poslabšati zdravstvenega stanja. Pri osebah, ki jim je bil pravilno postavljeno prvo vratno vretenca na naravni anatomski položaj , se po posegu lahko okrepijo nekatere težave, vendar to ni poslabšanje, to je znak, da je telo odreagiralo in da je vstopilo v fazo zdravljenja in stanja bolezni v zaključni fazi. »

»Prvo vratno vretence postavimo v pravilni naravni anatomski položaj  z masažo mišic v zatilju, tako se sprostijo ligamenti, ki ga držijo spojenega z lobanjo. V malih možganih se nahajajo centri za orientacijo, koordinacijo, koncentracijo in motivacijo, center za emocije in občutke, po postavitvi prvega vratnega vretenca v pravilni naravni anatomski položaj  so ljudje z postavljen prvim vratnim vretencem v naravnem anatomskem položaju v boljši formi, boljši v svojih aktivnosti. Z postavitvijo prvega vratnega vretenca v pravilni naravni anatomski položaj  dobimo neprimerljivo boljše zdravje in kvalitetnejše življenje. »